Dugodlako škotsko govedo potječe od divljeg goveda britanskih otoka. To je najstarije poznata vrsta goveda. Životinje su poznate po dugoj dlaci i široko istaknutim rogovima, što im daje prvobitan i prirodan izgled. Unatoč dugim rogovima, životinje su vrlo mirne i druželjubive.Pasmina škotskog goveda je posebno cijenjena zbog njene izuzetne prilagodljivosti vremenskim uvjetima. Govedo je živjelo stoljećima u surovom, zabačemnom Škotskom visokogorju. Extremno oštri i opori uvjeti uvjetovali su proces prirodne selekcije, gdje samo oni najjači i najprilagodljiviji preživljavaju i prenose gene na vrstu. Škotsko govedo zahtijeva za svoj razvoj izuzetno malo u pogledu zaklona, hrane i skupih žitarica. U stvari, škotsko govedo živi u uvjetima u kojima bi mnoge druge vrste izumrle. Prezimljavaju na pašnjaku, iako imaju na raspolaganju staju. Krave bez problema tele vani, na temperaturi minus dvadeset stupnjeva i imaju jako izražen majčinski nagon - vrlo su dobre i brižne majke. Idealnu zaštitu od hladnoće daje im zimska dlaka koja se sastoji od dva sloja dlake. Gornji sloj je dugačka dlaka koja lako odbija kišu i snijeg te održava suhom donju, vrlo meku, mahovinastu dlaku koja pak služi za zadržavanje topline. Zbog svoje otpornosti na snijeg i hladnoću rasprostiru se na sjeveru do Aljaske i Skandinavije. Prilagođene su također i na manje surove i toplije krajeve, pa se farme nalaze u Texasu i Georgiji. U sušnim razdobljima, kad je premalo trave na pašnjaku, ponašaju se izuzetne štedljivo i skromno, kao da nagonski razumiju, da je potrebno štedjeti s hranom.Životinje su izuzetno otporne i na bolesti. Duga dlaka i uvojci preko očiju štite im oči od letećih insekata i sunčevih zraka, pa su zato conjuctivitis i rak očiju rijetka bolest. Govedo je mirno i rijetko doživljava stres, pa su i bolesti povezane sa stresom rijetkost. Žive do 25 godina.

Uzgoj ovog goveda bitno je jednostavniji od uzgoja klasičnog goveda - ne trebamo staje, ne muzemo, ne vozimo hranu u jasle i nije potrebno odstranjivati gnoj. Nešto više brige je u 3-4 zimska mjeseca kad se hrane sijenom. Držanje na područjima kao što su pustare ili zarasle površine, koja su daleko od idealnih travnjaka, još je jedan je od razloga za držanje škotskog goveda. Možemo reći da jedu ono što ostala goveda ostavljaju – i od toga se još i debljaju. Rado i brste pa su idealni čistači zaraslog terena.Naseljavanjem tih praktičnih životinja na napuštena imanja značajno doprinosimo oživljavanju sela, štitimo posjede pred zarastanjem. To govedo se uzgaja isključivo za meso, koje se odlikuje po posebnom okusu i višoj kvaliteti. Meso škotskog goveda je specijalitet, suho je, lagano mramorno i punog okusa, sa puno manje masnoće (jer je govedo izolirano sa dugom dlakom a ne sa debelim slojem masnoće). Najveća pak je vrijednost da je meso proizvedeno na potpuno ekološki način te je tako oslobođeno umjetne hrane i svih dodataka iz klasičnog uzgoja.

Težina: Odrasla krava od 450 do 600 kg, odrasli bik od 650 do 900 kg

 

Dlaka: Dvoslojna, donji puhasti sloj i vanjski, dugi sloj dlake

 

Boja: crvena, sivosmeđa, svijetlosmeđa, bijela, crna

 

Glava: Kratka i široka, sa dugim i široko istaknutim rogovima

 

Tijelo: Malo, snažno, plećna visina oko 120 cm

 

Odlike: - miran temperament, krotkost, znatiželjnost - teljenje bez problema i brižno materinstvo - dobro iskorištavanje hrane iz škrtog tla - sporo odrastanje